EVC Vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional

Het EVC op de beroepsstandaard Vakbekwame hbo jeugd en gezinsprofessional is specifiek bestemd voor professionals die werken in de jeugdhulp en jeugdbescherming (GGZ, Sociaal Werk, Gehandicaptenzorg, Jeugdzorg en Jeugdgezondheidszorg).
Het doorlopen van dit EVC-traject geeft, na het verzilveren van het ervaringscertificaat in een vakbekwaamheidsbewijs, recht op (her)registratie als Jeugd- en gezinsprofessional bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

De EVC-procedure bestaat uit:
 1. Online portfolio
  ‐ Dit wordt gevuld met producten die tijdens het werk zijn gemaakt. Dit kunnen o.a. verslagen, notulen, presentaties, video opnames zijn. Er moeten vijf verschillende soorten beroepsproducten worden opgenomen. Daarnaast is een groot onderdeel van het porfolio een contextbeschrijving van de werkomgeving.
 2. 360 graden feedback
  ‐ In het onderdeel 360 graden feedback wordt een vragenlijst voorgelegd aan drie respondenten en de kandidaat vult zelf ook een vragenlijst in.
 3. Criteriumgericht interview (CGI).
  ‐ Hierbij wordt gewerkt op basis van de STARR-methode. Een kandidaat kan via voorbeelden van concreet werkgedrag aantonen over de benodigde competenties te beschikken.erkende EVC-aanbieder
De EVC-procedure is inclusief
 • Intake.
 • 1 x begeleiding.
 • 24/7 contact via de digitale omgeving.
 • Instructievideo’s.
 • 6 maanden toegang tot de digitale omgeving, verlenging is mogelijk tegen geringe kosten.
Duur

De (advies) doorlooptijd is 20 weken met een gemiddelde totale belasting van 80 uur.

Kosten

De kosten voor het EVC-traject Vakbekwame hbo jeugd- en gezinsprofessional bedragen € 1.345,00.

De kosten voor de verzilvering van het ervaringscertificaat in het vakbekwaamheidsbewijs bedragen € 162,50.

Bedragen zijn exclusief BTW.

Voor een evt. aanvullend traject worden bijkomende kosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn afhankelijk van de nog aan te tonen competenties en/of het aantal bijbehorende indicatoren.

 

Vervolg EVC-traject
 • Als het ervaringscertificaat aantoont dat een kandidaat alle competenties voldoende beheerst, kan hij zich na verzilvering hiervan registreren bij SKJ.
 • Naast het verzilveren van het ervaringscertificaat is het eventueel ook mogelijk om met een EVC-verklaring, alleen uitgegeven door HaKa, een hbo-opleiding (Social Work (voorheen SPH), uitstroomprofiel Jeugdzorgwerker) te volgen via het NCOI. De duur van deze volledig erkende opleiding zal op individuele basis bepaald worden, maar zal in de meeste gevallen beperkt blijven tot ca. 1 jaar.
 • Het ervaringscertificaat is het officiële bewijs dat de kandidaat in de uitoefening van zijn werk voldoet aan de standaard die op het ervaringscertificaat staat. Dit bewijs kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij sollicitaties.

Aanvullende informatie is te vinden op de websites van SKJ en FCB via
vakbekwaamheidsbewijs-aanvragen, of via  info@haka-competent.nl of 085-4012730.

Direct aanmelden (individueel)       Download het EVC handboek versie 2.0 als pdf document  

Werkgever en EVC

Voor organisaties is het zeker interessant om de competenties van medewerkers in kaart te brengen. Niet alleen om een ​​beeld te krijgen van de competenties die uw organisatie ‘in huis’ heeft, maar ook als startpunt voor een ontwikkelingsproject. Denk bijvoorbeeld aan een van-werk-naar-werk-traject. Een EVC-traject leidt vaak tot meer zelfvertrouwen, werkt motiverend en zorgt ervoor dat medewerkers flexibeler inzetbaar zijn. Als werkgever krijgt u meer zicht op het niveau en de potentieel van uw medewerkers. Daarnaast kunt u de kwaliteit van uw medewerkers extern aantonen en de arbeidsmarktmobiliteit bevorderen. Tenslotte, niet onbelangrijk, bespaart u op opleidingskosten. U kunt uw medewerkers gericht opleiden, vaak zonder dat zij cursussen moeten volgen.

Voor meer informatie en / of inschrijving vanuit een werkgever:  info@haka-competent.nl